Baracklekváros-mákos pite

 
nlcadmin
nlcadmin
0 hozzászólás

Feltöltve: 2010.11.22.

Kategória: Desszert

Cimkék: pite,sárgabarack,mák

Hozzávalók

30 dkg liszt, 20 dkg Rama, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 1,5 dl víz, 15 dkg cukor, 1 kisebb citrom reszelt héja, 20 dkg darátl mák, 5 dkg darált kekesz vagy zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál baracklekvár, 20-25 dkg baracklekvár

Elkészítés

A tojáson kívül a tészta minden hozzávalóját egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojás hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert a kezünk melegétől ellágyul a vaj. (A vaj legyen puha, szoba-hőmérsékletű, de ne túl lágy, mert attól szétesővé válhat a tészta.) A kész tésztát fóliába tekerve 15 percre a hűtőbe tesszük. Míg pihen, elkészítjük a tölteléket.

Felforraljuk a vizet, a baracklekvárt és a cukrot. Szárazon elkeverjük a mákot a reszelt citromhéjjal és a darált keksszel, majd a forró cukorsziruphoz öntve folyamatosan kevergetve tölteléket főzünk belőle. A tűzről levéve félretesszük hűlni. A tészta kétharmadát levágjuk, egy kb. 20x20 cm-es négyzetet nyújtunk belőle, és egy sütőpapírral fedett vagy zsiradékkal kikent tepsire borítjuk. Villával megszurkáljuk, majd 170 °C fokra előmelegített sütőben alig világosbarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd elkenünk rajta 2 evőkanál baracklekvárt. A máktölteléket egyenletesen eloszlatjuk a lekvár tetején. Ujjnyi vastag darabokat vágunk a maradék tésztából, akkorákat, hogy be tudjuk rácsozni a töltelék tetejét. A rácsok közötti részt kitöltjük a baracklekvárral. Visszatesszük a 170 fokos sütőbe, és addig sütjük, míg a rácsok is szép, világosbarna színt kapnak.

Elkészítés: 60 perc
Sütés: 30 perc
(Forrás: Nők Lapja Konyha)