Értékelés: 0/0

Lencsegulyás az újévi asztalra

otako
otako

 

Feltöltve: 2010.12.14.

1 hozzászólás

Kategória: Főétel

Cimkék: Igazi fűszerekkel, Ételízesítő nélkül, Ínyenceknek, Újévre

Hozzávalók

0,5kg lencse, 30dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva, 30dkg füstölt tarja, 1 db zöldpaprika, 2-3 db kicsi paradicsom, 2-3 teáskanál pirospaprika, 2 szál sárgarépa, 1 szál zöldség , 1 közepes (zöldszínű) karalábé, 1 kisebb zellergumó, 1-2 szál zellerlevél, 1 csokor petrezselyem, 1 csipet borsikafű, 1 csipet kakukkfű, 1 csipet bazsalikom, 5-8 egész babérlevél, 5-6 csipet lestyán, 1db krumpli , 1 db hegyes erős paprika, 1-2 teáskanál , 20-25 szem fekete bors

Sülvefőve séfünk ajánlata
Szõke Jani
Szõke Jani
87 recept

Elkészítés

1/2kg lencsét áztass be 1-2 órára.
30dkg füstölt szalonnát vágj apró kockára, 2dl vízzel, heves forralás után süsd szép, rózsaszín pörcre. A vöröshagymát vágd apró kockára és vesd rá a szalonna pörcre. Erre is önts 2dl vizet. Heves forralás után, a megfőtt hagyma pirulni fog. Ekkor 30dkg füstölt tarját vágj kisujjnyi csíkokra a zsíros részével együtt. Tedd bele az edénybe és pirítsd. Egy zöldpaprikát apró kockára vágva süss bele, majd dobd rá a feldarabolt paradicsomot is. Süsd tovább. Szépen el fog menni a leve és kellemes lecsós illata lesz. Húzd félre a tűzről és keverj el benne 2-3 teáskanál pirospaprikát. Az egész alapot öntsd át egy 6-9 literes kuktába. Tedd hozzá a lencsét, két szál sárgarépát darabolva, egy szál zöldséget darabolva, egy karalábét és egy zellert valamit egy krumplit szintén darabolva, zeller zöldjét is és egy csokor petrezselymet is.
Most jön a fűszerezés.
Egy fémhálóból készült nagyobb méretű fűszergolyóba az alábbi fűszereket teszem. 20-25 szem egész fekete bors, 1-1 csipet borsika fű, kakukk fű, bazsalikom, 5-6 csipet lestyán és 5-8 egész babérlevél. A babértől ne féljünk, mert a lencse nagyon bírja, a lestyán meg kiemeli a savanykás ízeket. A bátrabbak tehetnek bele 1 piros, csípős, szárított paprikát is de vigyázzunk, hogy a csumája le ne jöjjön!
1-2 teáskanál só is kell, de vigyázzunk, mert füstölt hús megtréfálhat minket. A kevésbé rutinosak inkább kóstolják meg, miután feltöltötték a kuktát vízzel annyira, amennyire szabad.
Lezárás után egy kicsit oda dörrenthetünk neki, de amikor el kezd szuszogni vegyük nagyon takarékra és tegyük át a legkisebb lapra. 15-20 perc óvatos szuszogás után zárjuk el és várjuk meg míg végleg elcsendesedik. Ez nagyjából újabb 20 perc.
Vedd észre, hogy nem használtam hozzá semmilyen általános ételízesítőt!!

Megosztom:

Hozzászólások (1) Hozzászólok

#1 | 2010-12-16 13:06 | válaszolok erre

Csak is gratulálni tudok, remélem több receptet is teszel fel. pl sütemény , sültek és egyéb finomságok üdv. N. Edit

Ezekhez a csoportokhoz lett eddgi hozzáadva

Csoporthoz adom

Még nem adták hozzá egy csoporthoz sem.

Hozzáadás csoportokhoz x

    Nekem így sikerült - fotók más felhasználóktól (0)

    Főzd meg és oszd meg a többiekkel, hogy neked hogyan sikerült!

    polc.hu - a könyváruház Tovább a Polc.hu-ra

    Küld el egy barátodnak x

    Nem vagy bejelentkezve x
    Ezt a funkciót akkor tudod használni, ha be vagy jelentkezve az oldalra.
    Ha még nem regisztráltál, tedd meg most!